Az előző cikkünkben kitértünk a pontyozó horog méretének fontosságára. A horog típusa nemkülönben fontos, egy típust a horog szárának, fülének, hegyének és öblének alakja határoz meg. Ebben a részben az alaptípusokat nézzük át.
Egyenes szárú, befelé hajló fülű

Sok horognak befelé fordul a füle. A legelterjedtebb horgok, mert a legtöbb szerelék elkészíthető belőle. A legtöbb szituációban használhatjuk, ha megfelelően kötjük! Ez a típus gyorsabban beleakad a hal szájába más típusokkal szemben. Fonott előkezsinórral és Knotless Knot-al kötve lesz a leghatásosabb. Az egyik legjobb horogtípus, mert a szerelékünket olyan szögbe állítjuk ezzel a típussal, hogy a horog könnyen a hal szájába akad. Használhatjuk fenéken felkínált (süllyedő) csalihoz, lebegtetett vagy hóember (snowman) csalihoz.
Egyenes szárú, kifelé hajló fülű

Ezek a típusok, amelyeket leginkább stiff rig-hez használunk, mert a horog a stiff rig-en vagy merev monofilon (fluoro carbon) is egyenes marad. Így marad a szerelék olyan szögben, hogy nagy eséllyel beleakadjon a horog a ponty szájába.
Egyenes szárú, egyenes fülű

Ritkán használt típus. Talán a legjobb alkalmazási módszer, amikor felszínen horgászunk lebegtetett csalival. Ha belerakjuk a csaliba a horgot úgy, hogy a szárat takarja, de a horog hegye szabadon marad a lebegő csaliban, akkor a zsinór nem ívben fog a horogtól eltávolodni és kevésbé lesz feltűnő (lásd a szereléket: itt ). Tehetünk ilyenkor egy kis ólomnehezéket a csali aljára, így a horog hegye a víz felett lesz, elrejtőzve a halak elől.
Ha nem a felszínen kínáljuk fel csalinkat, akkor ezt a típust érdemes line-aligner-el ellátni, ami gyakorlatilag rúgóként fogja behúzni a horgot a hal szájába. Elkészítése egyszerű, nagyjából 1cm hosszú zsugorcsövet ráhúzzuk a horogszárra úgy, hogy a csődarabka közepe a horogfülen legyen. Meghajlítjuk a zsugorcsövet 45 fokban és megmelegítve rögzítjük ezt a beállítást (lásd itt ) .
Egy hosszú videó pontyok táplálkozásáról, Line Aligner rig szerelékről
Hajlított szárú, hajlított fülű horgok

Nagyon hatásos pontyozó horgok, könnyen akadnak line-aligner használata nélkül is. A lehető legjobbak, ha az óvatos nagy testű pontyokat szeretnék megfogni. Néhányan nem használják ezeket, mert úgy vélik, hogy a hal szájában ez a típus okozza a legtöbb roncsolódást. Rövid, rugalmas előkén érdemes használni. A pontyok gyakran lassan keresztülúsznak az etetésen és kóstolgatják, kiköpik a csalit. Az ún nailer horgok nagyon könnyen beleakadnak a szájukba, és nehezen is tudják kifújni.
Ilyen horog például az új CORMORAN PROCARP T6 teflon bevonatú pontyozó horog
Egyenes hegyű horgokat kötök a szerelékeimre. Jobb eséllyel akadnak ezek bele a húsba, mint a tört hegyű horgok. A tört hegyű horgok lehet, hogy erősebbek, de gyengébbek az akadási esélyeink, mivel a szakállig nagyobb erőhatás mellett hatol be a horog. A halaimat a lehető legkíméletesebben fárasztom, ritkán erőltetem.
Pontyozó horgokkal kapcsolatos sorozatunk végére értünk. Ha egy mondatban szeretnénk összefoglalni a mondandónk lényegét: a jó pontyozó horog legfontosabb tulajdonsága, hogy könnyen beleragad a hal szájába a csali kóstolgatása közben!
A cikkekből kiderült, hogy mi minden segíti ezt elő:
• Éles horog, szakállal (lehetőleg mikro szakállal).
• Vékonyabb húsú, egyenes hegyű horog.
• Az akadást segítő horogforma és végszerelék összeállítás (más szerelékhez más horog passzol!).
• A horog álcázása a meghorgászott víz mederfenekének megfelelően.